Mijn naam is Gert Crum. Ik ben van huis uit socioloog. Heb zelfs in een ver verleden jaren als zodanig aan de universiteit gewerkt. Maar het kon niet uitblijven. Ik moest kiezen voor mijn passie: de wijn.

Al meer dan een kwart eeuw volg ik de wijnwereld op de voet en bezoek ik wijnbouwgebieden en producenten. Op basis van veel kennis uit de eerste hand schrijf ik artikelen en boeken over wijn, verzorg ik spreekbeurten, presentaties en proeverijen en ben ik nauw betrokken bij het wijnonderwijs in Nederland (Wijnacademie/Vinologenopleiding en Magister Vini). Ook geef ik hier en daar adviezen. Bij Meron, instituut voor wijnonderzoek en wijnmarketing, zit ik in het vaste proefpanel. Al vele boeken heb ik geschreven, waarvan de laatste zijn Domaine de la Romanée-Conti, Champagne Compleet en Handboek voor de Bourgogneliefhebber. Een aantal jaren heb ik De Wijnagenda gemaakt. Voor veel bladen heb ik geschreven of schrijf ik over wijn. Daaronder M (NRC-HB), Résidence, Elegance, Villa d´Arte, Elsevier, Drankendetail, De Wijnkrant, Perswijn, De Proefkrant, Proefschrift en WineLife Magazine.

Voor mijn werkzaamheden heb ik ettelijke onderscheidingen en prijzen in binnen- en buitenland ontvangen. Onder andere in 1987 de Slijterswijnring, in 1996 de Tastevin
d´Honneur van het Onderwijscentrum Horeca en in 2006 de Vinos de España Prijs voor de Pers. Met mijn boek Domaine de la Romanée-Conti (vertaald in het Engels, Frans, Duits en Japans) won ik de internationale Award ‘Best Book on French Wine 2005’. De tweede, geheel verbeterde editie van dit boek is door Gourmand World Cookbook Awards in 2012 uitgeroepen tot ‘Wine Book of the Year‘. In 1996 ben ik door de République Française benoemd tot Chevalier dans l´Ordre du Mérite Agricole en in 2009 tot Officier de l´Ordre du Mérite Agricole.